Как да си изберем часовник?

Публикувано от admin 25/01/2017 0 Коментар(и) Ръководство,

Изборът на какъв часовник да си купим е дълбоко персонално решение. Дори и ако притежавате собствена колекция от часовници, най-вероятно внимателно сте подбирали всеки един от тях, тъй като това е ново въведение в живота ви, върху тялото ви и е много лична вещ. Целта на тази статия е да ви помогне с решението, какъв часовник да си купите.

 

Не вярвам, че ролята на lise.bg е да ви каже какъв точно часовник да си купите. Не сме тук, за да ви казваме какво трябва да мислите, че е готино или какво учреждава един добре изглеждащ часовник или кой часовник ще се увеличава в стойността си. Ние силно вярваме, че тези решения трябва да бъдат направени от вас. Смятаме, че целта на блога или които и да е източник или медия, трябва да образоват и да се даде възможност на аудиторията, да правят по-добри информирани решения за тях самите. Това ще доведе до по-дълга и много по-пълноценна връзка с всеки часовник, който купувате.

 

Изборът на часовник е личен избор

 

Въпреки това, ние разбираме че като експерти, хората ще ни питат за съвети. На ден получаваме много имейли ( някои от тях са доста абсурдни ), основно са търсещите съвети какъв часовник да си закупят, да им помогнем в избора от няколко опции, да им продадем часовник и понякога молби за безплатен такъв. Понякога получаваме много дълги имейли с истории и как изпращача заслужава безплатен часовник.

 

Важно е да се отбележи, че ние не предлагаме определен часовник,  защото разбираме колко индивидуален е вкуса на всеки човек. Искаме всеки да притежава хубав часовник, който да съвпада с вкуса, начина на живот и който спокойно може да си позволи. Не вярваме и нямаме списък с часовници „трябва да се притежават”. Научете кои часовници са важни, исторически, уникални, сложни и са в интерес на колекционерите – тогава направете своето решение.

 

Ние споделяме страстта и интереса на нашите автори, ще обясняват нашите мотиви и причини за харесване или нехаресване на конкретен часовник или стил. Надяваме се, да се включите в нашите съвети и уроци във всички нови часовници, които ще споделяме, така че, да направите свои собствени решения в какво да инвестирате и в какво не. Смятаме, че тази стратегия е най-подходяща, но ако смятате, че сме на грешен път, моля уведомете ни в секцията с коментари по-долу.

 

Казвайки всичко това, ние знаем, че не всеки е маняк на часовници като нас и искаме да се направи лесно за тези, които желаят да се сдобият с добър часовник и да направят правилно решение. Така че, нашата цел е да ви насочим в правилната посока.

 

Определи защо искаш часовник

 

 

Може да ви звучи като глупав въпрос, но защо искаш часовник? Искаш да знаеш колко е часа? Може би искаш да впечетлиш приятелите си или някоя дама? Може би обичаш историята и искаш часовник, който е показателен за дадена ера или човек? Хората, които считат себе си за колекционери, нямат недостиг на мотивация и интерес в часовниците, които купуват. Може би просто сте достигнали една точка в живота си и искате да възнаградите себе си? Това са общи ( и добри причини ) за купуването на часовник.

 

Скоро ще напишем статия за различните марки и стилове, които си заслужават в различните ситуации. Тя ще ви помогне да разберете какви са ви първичните мотивации, защото има голяма разлика в това какъв часовник ще си изберете – независимо от бюджета. Например, нека да кажем, че работите в офис и носите ежедневно костюм. Вероятно ще искате часовник, който си подхожда с официално облекло. Ако прекарвате повече време навън, тогава спортния часовник, ще има повече смисъл. Имате деца и играете с тях? Вероятно няма да искате да напомняте на децата си да внимават с часовника през цялото време. Също трябва да се помисли дали часовника, ще се носи всеки ден или от време на време.

 

Трябва да се запитате какъв тип човек сте. Какво цените най-много? Няма правилни отговори, но е важно да знаете дали името на марката е от първостепенно значение за вас. Може би дизайна, който търсите от първостепенно значение е „голямото име”. Алтернативно, има и такива привлечени от бутикови часовници, чието име или стил е необичайно. Ако искате да го показвате на хората, тогава може би е най-добре да излезете с часовник, изработен от известна марка. Купувате часовник за лично удоволствие? Тогава уникалните елементи на марката, както и дизайна, ще надхвърлят всичко друго.

 

Има толкова много марки и видове часовници, но знаейки ролята на часовника, който ще купувате е добро начало. Това ще помогне да се стесни фокуса и ще ви помогне в търсенето на желания тип.

 

Какви типове часовници да гледате

 

Има огромно разнообразие на стилове, марки, дизайни, размери, цветове и материали от които са изработени. Накратко, няколко са основните категории на часовниците. Традиционните видове часовници са известни като „dress” часовници или по-скоро, „класически” часовници. Те са по-консервативни по отношение на дизайн и подхождат най-добре с костюм. Спортните часовници са най-популярни и имат различни цени от 10-20 лв. до хиляди левове за изключителни екзотични творения. Терминът „спортен часовник” не означава, че задължително трябва да спортувате, по-скоро е описание на дизайн и стил. Те имат по-дебел корпус, по-стабилно стъкло и механизъм с допълнителна защита. Спортните часовници се разделят в няколко категории – за гмуркане, авиаторски, състезателни хронограф часовници и други. Изброените категории са най-популярните жанрове на спортния часовник и са доста разнообразни. Най-разнообразни са с ретро стил и традиционен дизайн. Ние предпочитаме механичните спортни часовници, но строго погледнато, ако искате нещо трайно и с много функции, най-добрия вариянт е Casio G-shock или ProTrek.

 

Също така е възможно да сложим „сложни” часовници като категория. Те могат да бъдат формални или със спортен характер, но това което прави тези часовници различни е, че са изключително сложни ( в идеалния случай механични движения ). Тези часовници показват времето и имат допълнителни усложнения. Това е, което колекционерите търсят днес.

 

На последно място, ще добавим категория „Art” часовници. Трудно е да се определи тази категория, защото по природа те са различни. Идеята тук е, че това са часовници, които подчертават естетическите ценности на дизайнера и ги смесват с функционалност. Вярно е, че тези часовници подчертават изкуството и естетиченния дизайн над функционалността и се фокусират върху идеята, да се използват като художествена палитра. Часовниците в тази категория могат да бъдат традиционни или изключително модерни. Това означава, че хората са склонни да ги обичат или да ги мразят. Ако сте от този тип хора, които обичат да „носят изкуство”, товага art часовниците са точно за вас.

 

Ще забележите, че не споменаваме „Vintage” часовници като отделна категория, защото в един момент са били в една от тези категории, когато са били нови. Докато ние сме склонни да даваме съвети против закупуването на тези часовници, за повечето хора могат да бъдат една емоционална и приятна инвестиция. Нашите основи причини против тях са, че не се знае колко са стари, по-чупливи са и често са твърде малки за съвременните вкусове. Това означава, че се нуждаят от повече грижи и пари в тяхната поддръжка, но това зависи от конкретния часовник, както и от собственика.

 

Колко да похарчим за часовник

 

Позволете ми да споделя с вас няколко неща, които са известни от години за големите колекционери. Първо за часовниците не трябва да се мисли, като за финансова инвестиция. Въпреки че, е възможно да купите часовник, който ще запази или увеличи стойността си.. тези случай са изключение. Часовниците са като колите и в повечето случаи се обезценяват, след като ги купите. Амортизацията зависи от голям брой фактори и най-добрия начин да се разбере е да се търси в интернет малко използван конкретен часовник и ако цената му е 20% по-ниска от цената му на дребно, е добър показател за него.

 

Колекционерите знаят, че купуват часовниците за емоционални цели. Те са хоби и източник на удоволствие. Ако сте от типа хора, който се интересува от притежанието на часовници, които по-късно да продавате на печалба, първоначално трябва да инвестирате огромна сума пари. Важно е да спомена, че в търговската вселена повечето неща няма да увеличат стойността си, след като ги закупите, това важи и за повечето часовници.

 

Като говорим за това, не трябва да харчите повече, отколко можете да си позволите за часовник. Ако можете да отделите по-голяма сума за него е добре, но ако мислите, че след това ще можете да го продадете и ще си възстановите инвестицията, може да останете разочаровани.

 

Това, което се търси трябва да оправдава и да е еквивалентно на парите ви. Искате да получите възможно най-доброто за парите, които давате, но ако не сте запознати с това какво да очаквате ви препоръчваме нашето ръководство, което специално обхваща темата в различните ценови диапазони. Хубавите часовници са скъпи. Ако искате приличен механичен швейцарски часовник, ще ви струва около 500-1000 лв. ( най-ниската цена ). Трябва да очаквате да похарчите 2000-4000 лв за нисък клас швейцарски часовник, а от среден клас  5000-10 000 лв.

 

Как да вземете окончателно решение

 

Маркетинга играе огромна роля в часовниковата индустрия и като цяло в цялостната лукс индустрия. Понякога плащаме за името на марката и за много хора тя е доста стойностна. Във всеки случай, ако търсите хубав швейцарски часовник, ще трябва да отделите повече ресурси.

 

Това е любимата ми част, защото тя включва претегляне на ценностите. Какво се случва, когато сте на лов за часовник? Намирате няколко потенциални цели. Често избирате два или три модела, които са подобни или в подобен ценови диапазон и се чудите, кои да изберете. Получаваме много подобни имейли, търсещи нашия съвет, но не сме в състояние да им помогнем  да „дръпнат спусъка”. Ето какво можем да ви кажем и аз ще ви го обясня по-подробно.

 

Методът, който съм на път да обясня съм го пробвал лично и го препоръчвам на приятели. Това помага, когато се опитвате да направите окончателното решение. Той е предназначен за тестване на вашата интуиция, както и на това, с какъв тип часовник (дизайн) могат очите ви да живеят.  Започвате със списъка часовници като ги им хвърляте един хубав поглед, задълбочен. Наистина бъдете сигурни, че сте проверили и огледали всеки детайл. Образът на часовника трябва да бъде насаден в мозъка ви. След това, не гледайте снимките на часовници поне една или две седмици.

 

През това време гледайте други часовници. Продължавайте да търсите. Въпроса не е задължително, да се намерят още възможности, но още веднъж проучете другите часовници. Това което правите е замерване на трайно качество. Ще намерите много часовници, които на пръв поглед изглеждат невероятно. По-късно някои от тях ще ви изглеждат грозни или по-малко вълнуващи. Те имат краткотрайни дизайни. Това, което търсите е типа и дизайна, който ще ви радва дълго време.

 

Не всеки се възползва от тази стъпка и това води до препродажба на часовника или разкаяние. Много от любителите на часовници прекарват месеци, ако не години да направят купупка. Те бавно си развиват отношението с него, докато не са готови да се ангажират. Те могат дори да се „срещнат” с други часовници в процеса. Не, че човек трябва да бъде моногамен с един часовник, въпросът е че тези решения могат да отнемат време. Някои от тях могат да бъдат импулсивни придобивки, а други в продължение на времето.

 

След като не сте гледали списъка от часовници за седмица или две и сте проверили конкуренцията, можете да се върнете към тях. Няколко неща ще се случат. Първото нещо е, че поне един от тях, ще си е загубил блясъка или вече няма да ви харесва толкова много. Другото нещо, което трябва да се случи е един от тях ще започне да доминира. Той вероятно е бил този, който сте искали от самото начало, но ви е трябвало добра причина за да „дръпнете спусъка”. Може би е бил по-скъп или е изглеждал по-обикновен. Въпреки всичко, вече го желаете и каквито и да е било резервации да сте имали към него, вече ги няма.

 

Каквото казват за любовта е вярно, „ако обичаш някого, пусни го на свобода, ако и той те обича, ще се върне при теб”. Звучи евтино, но се прилага в ситуации като тази, когато някой има проблеми с взимането на окончателно решение. Ако все още имате нужда от съвет, влезте в интернет и питайте хората, които притежават такъв часовник. Не ги питайте трябва ли да го купите или не, защото това е лош въпрос. Просто питайте дали са удовлетворени от него и дали биха си го купили отново. Хората са склонни да бъдат предпазливи от решенията си за покупка. Така че, питайте някой, който е вложил вече пари, ако се харесва, ще получавате същите отговори почти през цялото време. Бъдете креативни с въпросите си, за да видите колко щастливи са от него и колко често го носят. Любителите на часовници се наслаждават от разговорите за техните колекции и ще бъдат открити за общуване.

Коментирай