Какво да гледаме в луксозните часовници под 1000лв.

Публикувано от admin 21/01/2017 0 Коментар(и) Ръководство,

Добре дошли в първата статия в която ще прегледаме какво да гледаме, когато купуваме нов часовник. Уважаемите експерти, които четат тази статия, ще са запознати с много от нещата за които ще говоря. Надявам се това ръководство да ви помогне в решението с закупуването на часовник.  Много често ми задават въпроса „какъв часовник трябва да си купя” или „какво прави един часовник добър”. Не мога да дам отзив за стотиците марки часовници и хилядите стилове с всеки човек – това, което мога да дам на хората е общ преглед на това какво да гледат и какво да питат за определен бюджет.

 

Нека първо да кажя, че няма да обсъждам функциите на часовниците. Няма значение дали търсите хронограф, GMT ( поддържащ още една или няколко часови зони) или други.  В статията ще споменавам аспектите на часовника или неговата конструкция.

Ценови диапазон 300-1000 лв.

Това е доста широк обхват на часовници и вероятно най-големият сектор. За някои от вас, 300 лв е огромна сума за часовник, докато за други едва заслужава внимание.

 

1. Сапфирен кристал

 

Стъклото на часовника е прозрачно покритие на лицето на часовника. През годините стъклата се изработват от различен материал, но само няколко са основните материали, доминиращи на пазара в днешно време. Повечето часовници, които ще гледаш ще бъдат от два типа стъкло: минерално и синтетично сапфирен кристал. Минералните стъкла са по-евтини от сапфирното, но имат едно преимущество – не са склонни да се счупят, ако се уради силно. Ще се надраска, но няма да се счупи. Счупването на сапфирното стъкло е сравнително рядко и обикновенно се случва при много грубо въздействие.  Колкото по-добър е часовника, толкова по дебело ще бъде стъклото и по този начин, по-трудно чуплив. Сапфирните кристали са изключително устойчиви на надраскване. Често се срещат износени и разбити часовници, но с безупречен кристал. Сапфирните кристали са по-желани в сравнение с минералните кристали и са за предпочитани в по-голямата част от времето.

 

2. Солидна метална конструкция

 

За някои хора, може да е очевидно защо да си купят часовник със солидна метална констукция, но ще се изненадате как някои  часовници намалят стойността си. Стоманените часовници трябва да се правят от клас 316L Stainless Steel , почти през цялото време. Плюс това, корпуса и верижката трябва да бъдат от твърди парчета метал, а не сгънат метал или нещо кухо. Лесно е да се каже, дали верижката е от твърд метал,  чрез проверка от вътрешната страна на верижката.  В тези случай се използва малко на брой парчета с много метал. Това означава, че се използва много малко материал като пластмаса или други.

 

3. Швейцарски механизъм или Японски механизъм

 

Най-вероятно знаете, че Швейцария е известна с избработката на висококачествени механизми. Япония също правят добри механизми, но не всички са направени еднакви. В повече време, швейцарските механизми идват от ETA или Ronda, особено като са с кварцов механизъм. Японските кварцови механизми идват обикновенно от производителите Seiko, Citizen и Casio. За този ценови диапозон е препоръчително да си купите часовник от тези страни, ако часовника не е японски, опитайте се да намерите с швейцарски механизъм. Японските часовници използват японски механизми ( най-често Miyota, която е част от Citizen ), въпреки че, японските механизми са разпространени в целия свят и ще го срещнете в други часовници.

 

4. Проектиран от актуални производители

 

Имайте предвид, че два типа хора проектират часовници. Едните са тези, които се грижат как часовника да функционира правилно, а другите просто се интересуват как изглеждат. За изработката на добър часовник се използват основни принципи да функционират правилно и да изглеждат добре. Алтернативата са „модни” часовници, които изглеждат прекрасно, но всъщност има излишни дизайнерски елементи. Лошият сценарий е часовник, който е толкова лошо проектиран, че дори не функционира правилно. Последното нещо, което искате е вашият добре изглеждащ часовник, да бъде като филмов реквизит. Така че, си направете услуга и наистина си намерете часовник с красив външен вид и функции, които работят правилно и щесе гордеете с това, че сте взели часовник, който всъщност е проектиран бъде изключителен функционален инструмент.

 

5. Катарама

 

Евтините часовници със стоманена верижка са с единична закопчалка. Най-добрите стоманени верижки са познати като „двойно или тройно закопчаване” .

 

6. Тегло

 

Някои хора ( като мен ) харесват по-тежките часовници, други подпочитат по-леките. На по-скъпите часовници, започват да се срещат материали като титан, които са по-леки от стоманата, но в този ценови диапазон, теглото е признак за качество. Въпреки че, титана е достъпен за тези цени, то най-вероятно няма да е от най-високия клас 5, което ще искате. В това ценово ниво, можете да получите високо качество часовник от стомана. Както казах, теглото често сигнализира за плътна конструкция като се използва висококачествена стомана.

 

7. Подписана коронка, закопчалка или катарама

 

Добрите производители на часовници, инвестират във всеки часовник, който правят. Това означава, че обикновенно на четири места ще видите името на марката – на лицето на часовника, на гърба му, на коронката и на закопчалката или катарамата. Начина на „подписването” може да бъде различно, в този ценови клас обиновенно са лазерно гравирани. По-скъпите часовници имат лого и графики, релефни ( повдигнати, в сравнение с гравините върху метала ). По-евтените часовници са с изчистени коронки и закопчалки, нямат личен елемент от производитя.

 

8. Ценообразуване

 

Цените на дребно са настроени така, че оторозираните търговци да могат да ви дават отстъпка. Вярно е, че някои часовници се продават с отсъпка, а други без, в тази ценова гама по-голямата част от часовниците се продават под цените на дребно от неоторизирани търговци. Поради факта, че цените често са по-ниски от тази на дребно, искате да платите естествено по-ниската цена. Да кажем, че един часовник на дребно струва 500 лв., но повечето търговци го продават на 400 лв., разбира се, че ще платите 400 лв. за разлика от  500 лв. Хубаво е да знаете, че ако оторизиран търговец продава часовник за 500 лв., а всички останали за 300 лв., нещо не е наред  с него.

 

Коментирай